2017

Het is tijd om het achter ons liggende jaar te evalueren. De gestage groei, die al in 2015 inzette resulteerde in een omzetstijging van 10 % ten opzichte van vorig jaar. In de loop van het jaar hebben we de administratie uitbesteed. Het kostte teveel tijd en leidde teveel af van echt belangrijke zaken.
Maar voor ons was het financiële resultaat niet het belangrijkste. Veel meer zien we ons gesterkt door het feit dat verschillende deskundigen bevestigen dat nattō een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezonder en langer leven.

Het verkrijgen van het SKAL keurmerk was één van de speerpunten die we wilden realiseren en dat is in augustus gelukt. Voor de 2e keer in ons bestaan kregen we te maken met een haperende toelevering van sojabonen. Een uiterst frustrerende ervaring zeker wanneer bestellingen zich opstapelen. Niet te min hebben we ons er met extra inzet dapper doorheen geslagen.

Elk jaar nemen de inzichten in het productieproces toe. Waar Japanners duizend jaar over deden, proberen wij te evenaren in luttele jaren. Ambitieus ? Ja!!  Maar het gaat –  zoals gewoonlijk – wel gepaard met vallen en opstaan. De soort nattō en het proces van fermenteren is namelijk anders dan in Japan. Daar worden in fabrieken grootschalig kleine porties gefabriceerd. Wij produceren kleinschalig grote dozen. Deze zijn door het volume en de grote hoeveelheid warmte die bij het fermenteren vrijkomt lastiger te produceren.

Vooruitkijkend naar 2018

2018 wordt een cruciaal jaar. Mogelijk stoppen we aan het eind van het jaar óf we schalen op met een groter afzetgebied. Op dit moment zijn we aan het onderhandelen met een Chinees bedrijf over een nattō machine die het productieproces kan stroomlijnen en vereenvoudigen. Het is een machine die zowel geschikt is voor yoghurt als nattō .

Enkele tips tot slot

Wie gezond wil zijn en blijven moet daar aandacht aan besteden. Een goede voeding – maar ook voldoende bewegen – hoort daarbij. Verder dient de vooruitgang van je gezondheid een belangrijke motivatie te zijn om door te gaan.

Eén van onze bevindingen is dat de combinatie van nattō en kefir (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) een absolute boost geeft aan de gezondheid. Ook de scoby (kefir roosjes) kan worden gegeten.  Beide producten zijn pro (pre) biotica,  die elkaar versterken. Het eten ervan  en het regelmatig vasten (onderbreken) is aan te bevelen.

Wij maken capsules met geelwortelpoeder en zwarte peper voor eigen gebruik. Het regelmatig eten van deze capsules voorkomt spierpijn na grote inspanning. Ze zijn effectiever dan een paracetamol.

We leven in een wereld van informatie overload. We worden ondergedompeld in een continue stroom van informatie (“ruis“) die behalve vaak niet interessant ook nog eindeloos herhaald wordt. Regelmatig informatie negeren en schiften geeft geest en lichaam rust.

Stop met “geliked” worden en “liken“.  Dit soort zinloze ego-bevestigingen kan  nooit het doel van een communicatie zijn geweest.

Kijk of je fijnstof filters in de inlaatroosters van je woning kunt kopen.

Fermenteer je voedelrestanten i.p.v. ze weg te gooien of te composteren . In Japan kennen ze het begrip “Bokashi“. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. De organische materialen worden luchtdicht verpakt en voorzien van starter met diverse micro-organismen. Zo kan een fermentatieproces plaatsvinden waarbij nuttige stofwisselingsproducten van micro-organismen ontstaan. Het eindproduct is de allerbeste voeding voor planten.

Als laatste voegen we daaraan toe dat bindweefsel massage door “Bowen” talloze  klachten kan verbeteren en zelfs oplossen. De Bowen Therapie is een natuurlijke geneeswijze. Deze methode kenmerkt zich door het werken op de fascie (bindweefsel-structuren) van het lichaam. Het is iets dat je zelf eenvoudig kunt uitvoeren. Het versterkt je lichaam en de stofwisseling.

Nattodan geeft geen politieke statements. We zien echter dat de mens de laatste honderd jaren op grote schaal aan het experimenteren is met deze aarde. De vraag die we ons zelf moeten stellen is of we hier aan mee moeten doen.