2018

Bij Nattodan is in 2018 veel gebeurd. Er is hard gewerkt om de kwaliteit van onze producten te verbeteren. Zoals bij meer ambachtelijke beroepen het geval is leer je nattō maken niet in één dag. We produceren vanaf 2013 nattō en nog dagelijks zien we dat verbeteringen mogelijk zijn. Onze productie bedroeg dit jaar 4500 dozen (gelijk aan 31.500 Japanse bakjes van 50 gram) met in het totaal bijna 1400 kilo nattō , waarvan het leeuwendeel nattō met gerst. Vergeleken echter met de Japanse productie is dit een schijntje. Ten opzichte van ons eerste jaar (2013) is de toename gigantisch.

Prijzen

Het beleid van Nattodan blijft om onze producten beschikbaar én betaalbaar te houden voor zoveel mogelijk mensen. We ontkomen echter niet aan de aangekondigde BTW verhoging en prijsstijgingen van materialen en grondstoffen. Winst maken is voor ons echter niet het hoofddoel. Het gaat vooral om onze missie om de gezondheid van zoveel mogelijk mensen via deze bijzondere voeding te verbeteren.

Investering

Helaas bleek de fermentatiekast die wij uit China importeerden niet aan de verwachtingen te voldoen. Na een 3-tal testen die we uitvoerden voor leverancier RIKON, viel spontaan het controlepaneel uit de deur en weigerde de sterilisatie functie nog langer dienst.  We kunnen daar maar één conclusie aan verbinden namelijk dat op de fabriek niet is getest met het produceren van nattō. Deze kast zou namelijk yoghurt, rijstwijn én nattō kunnen maken. Maar men heeft geen rekening gehouden met het feit dat bij de fermentatie van nattō een aanzienlijke hoeveelheid warmte- en vocht vrijkomt i.t.t. die van yoghurt en rijstwijn.
Omdat de kast verder wel bruikbaar was is deze door ons aangepast en geschikt gemaakt voor productie. Teleurstellend blijft wel dat er op ons verzoek om vervangende onderdelen nooit is gereageerd.

Wat zijn de plannen voor 2019

Onze ambitie is om dit prachtige product breder beschikbaar te stellen via biologische winkelketens en uiteindelijk via gewone supermarkten. De nattō wordt dan diepgevroren en in een speciale verpakking aangeboden. Het  gewicht van een doosje komt overeen met 3 dozen Japanse nattō van 50 gram elk. Ook komen er varianten met andere ingrediënten. De afgelopen jaren is dit product al getest en goed ontvangen. Het is geschikt om in een (semi-geautomatiseerd) systeem te verwerken en daarom wil Nattodan gaan samenwerken met andere biologische voedselproducenten.

Gezondheid en dementie

Recentelijk werd nog eens aandacht besteed aan het feit dat de oorzaak van dementie vooral door een vroege en toenemende calcificatie van de slagaderen wordt veroorzaakt. Zoals op onze site duidelijk wordt gemaakt bevat nattō veel vitamine K2. Deze unieke vitamine is niet alleen in staat calcificatie te remmen maar ook om die te verwijderen. Dat is uniek. Geen enkele medicatie is daar  – op dit moment – toe in staat. Het is daarom onbegrijpelijk dat er vanuit de medische wereld niet meer aandacht voor is. Toch merk je dat de aandacht van artsen langzamerhand verschuift naar aanpassingen in levensstijl  i.p.v. onmiddellijk naar lucratieve medicijnen te grijpen.  Het zal best nog een tijdje duren voordat dit traditionele bolwerk volledig om is.

Hoeveelheid vitamine K2

We hebben een aantal klanten dat al vanaf onze oprichting in 2013 nattō afneemt. In de meeste gevallen gaat het dan om een abonnementsvorm. Men verzekert zich daarmee van een grote hoeveelheid vitamine K2, nattokinase, eiwitten en mineralen. Voor het schoonhouden van de arteriën is dat een belangrijke voorwaarde.  Maar na een paar jaar gebruik krijg je misschien veel meer vitamine K2 binnen dan nodig is. Hoewel uit testen blijkt dat vitamine K2 zelfs in grote hoeveelheden (milligrammen!) onschadelijk is, kan het geen kwaad om na een aantal jaren over te gaan naar wat wij een “onderhouds-dosis” noemen. Ons belangrijkste argument is gebaseerd op de zgn. “Vermeer-index” die aangeeft dat bij sterke calcificatie enkele jaren een hoge dosis vitamine K2 nodig is, maar dat daarna met een kleinere dosis kan worden volstaan. Om aderverkalking om te keren en op te lossen is er met vitamine K2 een positief effect bereikt met 360 mcg (microgram) per dag gedurende meerdere maanden.  Vitamine K2 geldt echter ook als activator van meerdere essentiële processen in het lichaam. Omdat wij tot dusver geen negatieve signalen (eigenlijk alleen positieve) hebben ontvangen gaan we ervan uit dat zelfs het gebruik van grote hoeveelheden voor lange tijd niet schadelijk is.
Het is een misverstand dat heel hoge vitamine K inname zou leiden tot verhoogde bloedstollingsneiging en trombose. Dit is volstrekt onjuist, ook als uw (huis)arts het tegengestelde beweert. Alleen gebruikers van zgn. vitamine K antagonisten zoals Warfarine, Coumadin, Sintrom en Marcoumar zouden geen vitamine K moeten innemen zonder het advies van een deskundige.

2019

Voor iedereen hopen we dat 2019 een gezond en gelukkig jaar mag worden. Een jaar dat u nieuwe inzichten zal geven, met minder oorlog,  met minder nep-nieuws en minder natuurrampen. Laten we tevens hopen dat ons milieu eindelijk serieus wordt genomen. En laten we vooral hopen dat onze menselijke beperkingen alle goede voornemens niet in de weg staan.