2019 – 2020

Het team van Nattodan wenst iedereen een voorspoedig en vooral gezond 2020 toe.

2019
In dit jaar is sprake geweest van een duidelijke groei t.o.v. 2018. Een reden te meer om op de zelfde voet door te gaan. Behalve een bron van vitamine K2 en nattokinase behoort nattō tot de natuurlijke anti-angiogenese voedingen. Bepaalde voeding kan (micro)kankercellen uithongeren, met name voedingsmiddelen die de aanmaak van nieuwe vaten (=angiogenese) remmen. U leest over dit onderwerp verderop meer. Afgelopen jaar zijn we overgestapt naar een andere bacteriestam die een beter product geeft. Het fermentatieprofiel is eveneens aangepast.

2020
Zoals aangegeven in een eerder nieuwsbericht staat onze biologische certificering onder druk hoewel 99,99 % van ons product feitelijk biologisch is. Van 0,01 % – de bacteriesporen – is dat niet zeker. Juist daarover maakt SKAL een punt. Op dit moment kunnen we niet zeggen hoe dit verder gaat. Mogelijk zien we in de loop van 2020 zelfs af van onze biologische status. Uiteraard is dat vervelend maar voor de kwaliteit van ons product maakt het niets uit. Nattodan is een webwinkel, maar wil op termijn de nattō in winkels en supermarkten verkopen om zodoende de toegankelijkheid tot het product te vergroten.

Wat we eigenlijk nooit doen omdat we dit aan onze klanten en de vele andere deskundigen op internet overlaten, is het geven van adviezen over voeding. Maar in dit bijzondere geval maken we een uitzondering omdat ieders individuele gezondheid daarbij gebaat kan zijn. Ook voor artsen lijkt ons dit leerzaam. Buiten hun vakgebied blijken artsen namelijk weinig te weten over voeding die toegepast wordt als medicijn.

Deze link naar YouTube bevat een zeer interessante presentatie (in het Engels) van William Li. Hij is een specialist op het gebied van angiogenese in relatie met kanker. Via zijn site kunt u een lijst van voedingsmiddelen opvragen die alle onderdelen van het immuun systeem kunnen verbeteren.

Ondertussen is de bestseller “Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself” van William Li vertaald in het Nederlands. Het boek heet “Eet om ziekte te verslaan”.
Voor velen is daarmee de toegankelijkheid verbeterd. Voeding als soja en soja-extracten (genisteine), peterselie, knoflook, druiven, bessen, bramen, frambozen, aardbeien, groene thee, olijfolie, donkere chocolade, geelwortel, diverse koolsoorten en diverse paddenstoelen (maitake, coriolus versicolor) bevatten angiogenese remmende stoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *