2020 – 2021

In 2020 waren we in staat om een uitstekende kwaliteit natto te leveren met een werkelijk zeer hoge viscositeit. Ons doorlopend onderzoek naar de meest optimale omstandigheden voor bacteriegroei en het gebruik van een prima sojaboon met een hoog suikergehalte stond garant voor een mooi product met een grote hoeveelheid nuttige nutriënten. In tegenstelling tot veel andere bedrijven waar de corona pandemie voor veel stress en tegenslag zorgde, zagen wij de omzet gedurende het jaar alleen maar toenemen. En dat ging door tot begin november.

In de laatste 2 maanden van het jaar kregen we te maken met tegenslag door een stagnerende aanvoer van grondstoffen. In plaats van de normale bulkverpakkingen moesten we terugvallen op consumenten verpakkingen om nog aan onze verplichtingen te voldoen. Een dure ingreep die we niet verhaald hebben op onze consument.
Beloften van de importeur over leveringstermijnen bleken niet uit te komen. Ook de kwaliteit van de sojabonen werd minder waardoor een aantal geproduceerde batches moest worden doorgedraaid. In december kregen we vervolgens een andere stam sojaboon geleverd waarmee we geen ervaring hadden en die veel lastiger te verwerken bleek.

Een groter contrast ten opzichte van de vorige jaren is niet denkbaar. Op dit moment weten we nog steeds niet of de bestelde sojabonen kunnen worden geleverd. (Update 4 januari: Ondertussen heeft de importeur laten weten dat het nog tot half februari gaat duren en dat het de vraag is of ze dan onmiddellijk beschikbaar zijn) De corona crisis heeft de handel met China min of meer stilgelegd. Uiteraard zijn we op zoek geweest naar alternatieve leveranciers Maar de groothandel in België en Duitsland kampt met vergelijkbare problemen. Daarbij komt nog dat niet iedere sojaboon geschikt is voor het maken van natto. Met het gebruik van andere soorten moet je eerst uitgebreid testen om te weten of ze van voldoende kwaliteit zijn.

Heel kort hebben we overwogen om de handdoek in de ring te gooien. Dank zij ons enthousiaste team is dat nog niet gebeurd. Maar wat niet is kan uiteraard nog komen. Natuurlijk zou dat jammer zijn omdat we in de afgelopen 8 jaar een prima product hebben gemaakt voor een groeiende klantenkring. Het zou voor al onze (vaste) klanten een grote teleurstelling betekenen wanneer Nattodan niet langer produceert. Laten we hopen dat het niet gebeurt.

Wij wensen iedereen in ieder geval een gezond 2021 toe.

5 gedachtes over “2020 – 2021”

 1. Wat ontzettend jammer!
  Hoop gauw weer te kunnen genieten van jullie geweldige natto.
  Veel sterkte en hou vol!

 2. Eind vorig jaar voor het eerst jullie natto geprobeerd. Ik was enigszins gereserveerd aangaande de smaak en textuur, maar het beviel me echter uitstekend. Misschien ietwat a-typisch, maar ik vond het zelfs wel lekker. Topproduct!
  Nieuwe bestelling jammergenoeg momenteel niet mogelijk, lees ik.
  Hopelijk hangen jullie de boel niet aan de wilgen, want dat zou, voor jullie en jullie klanten, zeer teleurstellend zijn. Bon courage.

 3. Wat een tegenvaller is dit nieuwsbericht!
  Natto bestellen is in normale tijden zo eenvoudig en wordt zo stipt en zorgvuldig aangeleverd.
  Maar voor U als producent is dit een wel heel moeilijke situatie.
  Wij wensen U veel sterkte toe en we hopen dat U binnenkort toch door kan gaan met de productie zodat wij over enige tijd weer kunnen genieten van uw Natto
  Marlene Westra

 4. Waarom gebruikt u geen Europese sojabonen (biologische uiteraard) bv. uit Frankrijk. Ik huiver, en terecht, van al wat uit China komt.

 5. Geachte mevrouw Berckmans
  We zijn het afgelopen jaar op zoek geweest naar Europese (biologische) alternatieven. Er zijn ongeveer 1200 verschillende sojastammen maar lang niet iedere boon is geschikt om smakelijke natto van te maken. Een Oostenrijkse boon die we het afgelopen jaar testten ontwikkelde al heel snel een irritante ammonia geur. In de beginfase van ons bedrijf hebben we wel verschillende soorten getest. Op dit moment moeten we – door de importproblemen – terugvallen op een biologische boon uit Brazilië. Er is echter goede hoop. Een groothandel in België kan gele sojabonen leveren en het lijkt erop dat deze geschikt zijn voor natto. Ook een groothandel in Duitsland lijkt goede kwaliteit te leveren.
  De bonen uit China zijn overigens SKAL gecertificeerd en alle grote batches worden getest op de aanwezigheid van schadelijk residuen.

Reacties zijn gesloten.