BPA en Ftalaten

Er is een groeiende onrust over hormoonverstorende stoffen in plastic verpakkingen. Talrijke onderzoeken laten zien dat zelfs minimale hoeveelheden al effect hebben op onze hormoonhuishouding. Het zijn met name de stoffen BPA en ftalaat.

BPA
BPA ofwel Bisfenol A is een synthetische organische verbinding, afgeleid van fenol en wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van bepaalde soorten plastic. Via plastic verpakkingen kan deze stof in het voedsel terecht komen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat bij verhitting BPA vrijkomt en in de voeding terecht komt, met als gevolg dat bij bijna iedereen in de westerse wereld Bisphenol A in het lichaam kan worden aangetroffen.  De meeste flessen met bronwater bevatten BPA.  Er is toenemend bewijs dat BPA – zelfs in zeer geringe hoeveelheden – minder onschuldig is dan werd aangenomen. BPA brengt namelijk de hormoonhuishouding in de war met als mogelijk gevolg een vergrote kans op borst- en prostaatkanker en verminderde vruchtbaarheid. Meer informatie over BPA vindt u hier.

Ftalaat
Ftalaten zijn weekmakers. Het zijn kleur- en geurloze chemische stoffen die onder andere worden gebruikt voor het maken van inkt, lijm en parfum. Ftalaten zijn vooral bekend als weekmakers in plastics zoals PVC.  Als een plastic zo stevig is dat er weinig meer mee gedaan kan worden, wordt er een weekmaker aan toegevoegd. Deze ftalaat weekmakers staan al 20 jaar onder druk vanwege de vermeende negatieve effecten op het milieu en de volksgezondheid. Er is zeer veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van de diverse ftalaten. Verschillende onderzoeken uit de afgelopen jaren laten schadelijke effecten zien van ftalaten op onze hormoonhuishouding. Informatie over ftalaten vindt u hier.

 

Ter geruststelling voor kopers van onze natto hier de volgende feiten.
Onze natto is verpakt in dozen van helder polyproyleen (PP). 05-plasticDit materiaal is volledig veilig en vrij van lood, bisfenol (BPA) en ftalaten. Polypropyleen is onschadelijk voor de mens en is bijzonder goed te recyclen. De natto zelf is van biologische kwaliteit zonder enige toevoeging van kleur-  en conserveringsmiddelen.

2 gedachten over “BPA en Ftalaten”

 1. Bij uw producten staat “Voor vegetariërs, veganisten etc”
  Ik ben dat echter niet. Via het lezen van de teksten ga ik
  ervan uit dat het voor iedereen is.

  Om verwarring te voorkomen zou ik het woordje “Ook” ervoor zetten.

  PS: Ik kom op uw site omdat ik vanuit de US een mail krijg van Laissez Faire over hun product D3K2,is echter alleen in de US verkrijgbaar. In hun promo wordt ook Natto genoemd, vandaar dat ik via Google bij u kom

 2. Hartelijk dank voor uw reactie. Natto is geschikt voor vrijwel iedereen, behalve wanneer je allergisch op soja reageert. In de praktijk hebben we daarover nog geen reacties gehad. En dat is ook niet zo vreemd want de fermentatie maakt veel van de allergene eiwitten onschadelijk.
  D3K2 is een supplement dat bestaat uit vitamine D3 en K2. Voor mensen die moeite hebben met natto zijn supplementen een goed alternatief. In natto zitten echter aanzienlijk meer goede stoffen dan in één enkel supplement. Het bevat ook nog andere vitaminen en een veelvoud aan mineralen. Het zit bijvoorbeeld vol met calcium en magnesium. Ons etiket is te klein om alle claims te bevatten die toegestaan zijn. We vinden dat echter ook minder interessant.
  Onze natto wordt door veel klanten gewaardeerd. Steeds meer mensen gaan dan ook over op een abonnement. Het is voor ons een teken dat deze voeding aan een behoefte voldoet.

Reacties zijn gesloten.