Eco-sociale certificering

De sojabonen die Nattodan gebruikt hebben een door de EU afgegeven Eco-Sociale certificering.
Het keurmerk EcoSocial is een sociaal keurmerk binnen de biologische sector. De sector investeert in projecten van o.a. sojatelers ter verbetering van de sociale omstandigheden, om te beginnen in China en daarna in Brazilië. Het gaat daarbij meestal om kleine boeren die samenwerken in de vorm van corporaties.
Eind 2015 is alle soja in de biologische sector eco-sociaal.
Biologisch geteelde soja is duurzaam geproduceerd en niet genetisch gemodificeerd. Producten met biologisch geteelde soja zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en supermarkten.  Nattodan koopt haar bonen in bij een gespecialiseerde groothandel van biologische producten.

Ook onze gort is gemaakt van biologisch  geteelde gerst en afkomstig uit Nederland.

In de standaard EcoSocial worden de criteria voor biologische landbouw gecombineerd met sociaal-economische criteria tot een nieuwe standaard. EcoSocial is een keurmerk van het Instituto Biodinâmico for Rural Development (IBD) in Brazilië. Naast criteria voor biologisch(-dynamisch)e landbouw zijn er ook sociale en Fairtrade criteria in dit systeem opgenomen. EcoSocial is gebaseerd op sociale normen van de VN-arbeidsorganisatie ILO, de biologische landbouworganisatie IFOAM, Fairtrade certificeringsinstantie FLO en management standaard SA8000.
Het systeem draait om verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren en het verhogen van hun zelfredzaamheid. Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen minimum criteria en progress criteria (criteria voor verbetering en vooruitgang). Om voor certificering in aanmerking te komen moet het bedrijf voldoen aan de minimale criteria en zowel op milieugebied als op het gebied van sociale ontwikkeling voldoen aan tenminste twee progress criteria.