FAQ

Hoe bereid ik mijn nattō?

Neem een kleine hoeveelheid uit de doos en doe dit in een kom. Nattō kan puur gegeten worden of voeg eventueel wat saus toe naar smaak. In Japan is dat vaak mosterd en sojasaus. Het verwerken van de nattō in een gerecht is ook mogelijk. Het is belangrijk dat de nattō niet te warm wordt. Voor de hoeveelheid vitamine K2 en nattokinase is het niet nodig de nattō te roeren. Het verhoogt alleen de umami beleving.

Wanneer eet ik mijn nattō het best?

Dat hangt van u zelf af. U kunt het als ontbijt of naast uw ontbijt eten. Maar evengoed tijdens de lunch of het avondeten. Nattō kan men op de Japanse wijze eten samen met rijst, maar het kan ook gewoon puur of verwerkt in een ander gerecht. Het is wel belangrijk dat de nattō niet te warm wordt. Volgens dr. Sumi, de ontdekker van het enzym nattokinase, is de beste tijd tijdens en na het avondeten.

Uw doos nattō bevat 200 gr. Hoe lang kan ik daar mee doen?

Japanners eten ongeveer 45 à 50 gram bij het ontbijt. Maar niet iedereen eet dat elke dag. Eet je nattō om de dag dan kun je met één doos ongeveer 1 week vooruit. Eens in de 3 dagen betekent dat een doos nattō voldoende is voor 2 weken. Hierdoor zit je ruim binnen de aanbevolen termijn van houdbaarheid.

Kan ik de nattō invriezen?

Dat kan heel goed. Klanten die meerdere dozen bestellen hebben eigenlijk geen andere keuze vooral wanneer ze maar een kleine hoeveelheid per dag eten. Of men deze nattō na het ontdooien dan nog vers kan noemen blijft een vraag? Voor de kwaliteit en de vitamines maakt het invriezen echter weinig uit. Ook in de diepvries bij -18 graden Celsius gaat de fermentatie –  hoewel langzaam – gewoon door. Ontdooien gebeurt het beste in de koelkast. Wanneer de nattō onmiddellijk na ontvangst wordt ingevroren is het een half jaar houdbaar.

Waarom bevat uw nattō geen conserveringsmiddelen?

Onze nattō bevat geen conserveringsmiddelen omdat dit niet nodig is.  Behalve dat de bacterie (eigenlijk de bacteriespore) bestand is tegen extreme omstandigheden heeft ze als bacterie nog een extra overlevingsstrategie. Tijdens het ontkiemen produceren deze bacteriën een bepaald antibioticum. Daarmee onderdrukken ze concurrerende organismen en bevorderen ze de eigen uitgroei. Ze gebruiken zelfs delen van de gedode bacteriën als voedingsstof. Bij dit mechanisme is zelfs een soort kannibalisme aangetroffen omdat het ten koste van bacteriën van de eigen soort kan gaan.
Dat onze nattō vrij is van schadelijke micro-organismen blijkt uit een regelmatig laboratoriumtesten. Er worden geen pathogene organismen gevonden. (Pathogenen zijn ziekteverwekkers van biologische oorsprong zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten.)

Waarom is uw nattō zachter dan de Japanse nattõ?

Inderdaad is onze nattō zachter. Het is nooit de bedoeling geweest om de Japanse nattō te imiteren. We gebruiken andere sojabonen, die iets groter zijn dan die voor de Japanse nattō gebruikelijk zijn. Nattō van Nattodan is in eerste instantie bedoeld als een product dat een grote hoeveelheid vitamine K2 bevat.
Door een relatief zachte boon kan de bacterie bij de fermentatie beter zijn werk doen. Japanse klanten waarderen echter de smaak van onze nattō wel. Ze wordt na verloop van tijd wel iets steviger doordat de fermentatie vocht en aminozuren aan de bonen onttrekt.

Bevat de nattō met gerst ook veel gluten?

Gerst is één van de oudste graansoorten en bevat van nature vrijwel geen gluten. Daarom is het ook niet mogelijk om er een goed brood van te bakken. Het gluten in gerst bevat echter geen gliadine. Gliadine vormt samen met glutenine het eiwit gluten. Wel zit er in gerst een ander eiwit met de naam hordeïne. Voor mensen die leiden aan coeliakie geeft dat vaak wel problemen. De enzymen die door de bacteriën worden geproduceerd breken echter vrijwel alle eiwitten af tot peptiden en aminozuren.

De nattō uit de Aziatische winkel ruikt naar ammoniak. Is dit wel goed?

Bij over-fermentatie óf gebrek aan voeding óf zuurstof kan de nattō – met name bij het openen – een sterke ammoniakgeur afgeven. Dit is niet schadelijk. Sommige mensen houden hier zelfs van. Let wel goed op de  houdbaarheidsdatum die op de verpakking is vermeld.
Nattodan levert nattō die volledig is gefermenteerd en die tevens vrijwel geurloos is en meer vitamine K2 en nattokinase bevat.
De gevoeligheid voor ammonia geur blijkt bij mensen heel verschillend. Onze ervaring is dat het met deze geur bij de hier verkrijgbare Japanse nattō best wel meevalt.

Kan ik teveel nattō eten?

Een gezond persoon kan nauwelijks teveel nattō eten. Met de hoeveelheid nattō neemt de hoeveelheid werkzame stoffen dat het lichaam opneemt wel toe.
50 gram nattō met gerst van Nattodan (een flinke eierlepel) bevat meer dan 500 mcg vitamine K2 en bijna 2000 FU nattokinase. Het lichaam kent echter een bovengrens voor het opnemen van deze stoffen. Is een bepaalde grens bereikt dan heeft het geen zin om meer te nemen. Het teveel wordt uitgescheiden.
Wij bevelen een maximale dagelijkse hoeveelheid van 40 tot 50 gram nattō aan.

Is het normaal dat de nattō steeds kleveriger wordt?

In eerste week neemt de kleverigheid nog toe. Tegelijkertijd verandert het uiterlijk. Tijdens de fermentatie worden de bonen zachter en donkerder, de smaak evolueert en er ontstaan steeds meer kleverige glutamine polymeren. Deze rijping gaat in de koelkast gewoon verder.  Het eten van nattō is een bijzondere ervaring. De lange kleverige draden kunnen soms door de lucht zweven tijdens het eten.

Er zitten kleine witte korreltjes in de nattō. Kan dat kwaad?

Als nattō verder rijpt ontstaan na verloop van tijd tyrosine kristallen. Ze zijn vergelijkbaar met de kleine witte korreltjes die soms op oude kaas aanwezig zijn. Dit heet proteolyse. Proteolyse is de biologische afbraak van eiwitten door enzymen, die wel proteasen worden genoemd. Tyrosine is een niet-essentieel groot aminozuur. Tyrosine vormt de uitgangsstof voor de aanmaak van een aantal belangrijke hormonen en neurotransmitters.
Gevaarlijk zijn de kristalletjes absoluut niet. Er zijn zelfs mensen die de “crispy bite” wel waarderen.

Wat doet vitamine K2?

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. Vooral vitamine K2 (in de vorm van Menaquinone-7) ondersteunt de gezondheid van bloedvaten en botten. Ter ondersteuning van de botsstofwisseling is ook vitamine D3 belangrijk. Deze vitamines regelen dat het calcium wordt opgenomen en op de juiste plaatsen van het lichaam wordt afgezet nl. de botten.

Vitamine K2 verdeelt zich gelijkmatig over het lichaam. Vitamine K1 concentreert zich vooral in de lever en de belangrijkste functie ervan is de regulering van de bloedstolling. De halfwaarde tijd van vitamine K2 is bijna 3 dagen; die van vitamine K1 slechts enkele uren. Vitamine K2 wordt verschillende malen gerecycled in het lichaam. Vitamine K2 activeert bepaalde proteïnes. Een deel ervan is niet actief en wordt door de vitamine K2 geactiveerd.

Wat doet de nattokinase precies?

Nattō bevat het enzym nattokinase. Nattokinase is een zgn. serineprotease, dat wil zeggen dat het enzym eiwitten gaat splitsen op plaatsen waar het aminozuur serine zit. Serine is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Nattokinase is tevens een fibrinolytisch enzym dat bloedklonters (fibrine) vernietigt. Het normale, lichaamseigen enzym dat bloedklonters opruimt is plasmine. Nattokinase hakt bloedklonters vier maal beter in stukken dan het plasmine.

Mag ik mijn kinderen nattō geven?

U kunt kinderen gerust nattō geven. Pas de hoeveelheid aan bij de leeftijd. In Japan is het gebruikelijk dat kinderen ook nattō eten.

Hoe zit het met fyto-oestrogenen in nattõ?

Op internet kom je talrijke discussies tegen over mogelijke gevaren van fyto-oestrogenen in sojabonen. Zowel deskundigen als niet-deskundigen tuimelen over elkaar heen met bewijzen, zogenaamde bewijzen, beweringen en meningen. Vind daar maar eens een weg in.
Men eet in Japan al bijna 1000 jaar nattō en Aziaten eten vrijwel alleen gefermenteerde sojabonen zoals tempeh, sojasaus en miso. Je mag verwachten dat negatieve gevolgen langzamerhand toch bekend moeten zijn. De fyto-oestrogen in soja  zijn in de strikte zin geen hormonen en daarom zeker geen oestrogenen. Ze bootsen echter wel oestrogenen na. Nu worden we dagelijks gebombardeerd met allerlei oestrogenen waarvan er veel vanuit de aardolie industrie afkomstig zijn. Zo zitten ze o.a. in bestrijdingsmiddelen, rood vlees, zuivel, blikgroente, cosmetica, wasmiddelen, drinkwater. Deze xeno-oestrogenen bezetten dezelfde receptoren als onze eigen oestrogenen en de fyto-oestrogenen, maar hebben juist een veel heftigere werking op ons lichaam.
In zestig procent van de supermarktproducten zit soja. Sinds 1996 al wordt er in diverse producten genetisch gemanipuleerde soja gebruikt.

Nattodan gebruikt uitsluitend gecontroleerde ongemodificeerde ingrediënten van biologische oorsprong voor zijn nattō.

Kan ik mijn nattō samen met hartmedicatie gebruiken?

Dit kan wel maar wij bevelen aan om bij medicijngebruik vooraf altijd advies van een arts of specialist te vragen.

Is uw natto gecontroleerd op pesticiden en/of zware metalen?

Onze natto is niet gecontroleerd op pesticiden en/of (zware) metalen. Maar onze grondstoffen zijn dat wel.  De evaluatie resultaten:
Bij de pesticide analyses van meer dan 500 pesticiden zijn geen hoeveelheden aangetroffen die boven de wettelijk vastgelegde normen voor biologische producten liggen. Het zelfde geldt voor de analyses op (zware) metalen, mineralen en sporenelementen zoals lood, kwik, arsenicum en cadmium. Nattodan beschikt over de resultaten van het gespecialiseerde Belgische laboratorium FytoLab.
Zouden er pesticiden zijn gebruikt of een verontreiniging met zware metalen dan was het product nooit gecertificeerd door SKAL.

U verstuurt nattō. Is dat wel veilig?

Wij gebruiken voor de verzending van nattō een speciale EPS (piepschuim) container die ook voor medicijn vervoer gebruikt wordt. In de container zitten één of twee diepgevroren gelpacks. De nattō blijft daarmee maximaal 48 uur tussen de 3 en 8 graden C. In de meeste gevallen is de nattō binnen 24 uur op de bestemming. De container is overigens herbruikbaar en blijft uw eigendom. Het zelfde geldt voor de gelpack.
Soms is een zending een paar dagen langer onderweg en is de gelpack ontdooid. Dat is niet verontrustend want het is niet zo dat de nattō dan onmiddellijk bederft. Fermentatie is in het algemeen een manier om voeding langer te bewaren. Het gevolg van een langere tranportduur is dat de fermentatie versnelt verder gaat. De houdbaarheidstermijn wordt daardoor met een paar dagen verkort. Na ontvangst is het wel zaak de nattō snel te koelen.

De gelpack is zacht. Is de nattō dan nog wel eetbaar?

Soms is een pakket langer onderweg dan we zouden willen. We kunnen daar helaas niet veel aan doen. Het betekent echter niet dat de nattō onmiddellijk bederft. Nattō is een fermentatieproduct, d.w.z. dat de in de sojabonen aanwezige eiwitten onder invloed van enzymen langzaam worden afgebroken tot hun oorspronkelijke bestanddelen: Aminozuren en peptiden. Fermentatie wordt gewoonlijk gebruikt om producten te conserveren. Bij een hogere temperatuur verloopt de fermentatie wel sneller. Eigenlijk is dat positief want de nattõ rijpt sneller en de smaak wordt beter. Wel dient men de nattõ na ontvangst zo snel mogelijk in de koelkast te plaatsen om het fermentatieproces te vertragen.

Kan ik de nattō bij u ophalen?

Ja, dat kan zeker. Hoewel we een webwinkel zijn en geen fysieke winkel wordt daar steeds vaker gebruik van gemaakt. Onze klanten komen daarvoor zelfs uit het midden van het land.  U kunt de natto uiteraard gewoon via de website bestellen en aangeven dat u deze wilt ophalen. Verder kunt u (gepast) contant betalen. Wel dient u  vooraf contact met ons op te nemen voor een afspraak.

Zijn er (natuur)winkels waar we uw nattō kunnen kopen?

Op dit moment hebben we geen distributiepunten.

Hoe lang is de nattō houdbaar?

Onze nattō met gerst is na productie ongeveer 5 weken houdbaar.  De glutenvrije versie iets korter. Nattō kan ook worden ingevroren en is dan tenminste een 1/2 jaar houdbaar. Nattō die uit Japan wordt ingevoerd is altijd diepgevroren.  Nattodan wil echter verse nattō op de markt brengen.

Is uw nattō biologisch gecertificeerd?

Ja. Onze nattõ is vanaf 2017 SKAL gecertificeerd. Ze bevat uitsluitend biologisch gecertificeerde ingrediënten. De sojabonen zijn afkomstig uit de Noordoostpolder en SKAL gecertificeerd en bevatten bijna 36% eiwit in droge toestand.  De gerst is eveneens SKAL gecertificeerd en afkomstig  uit Nederland.

Is Nattodan een Nederlands bedrijf?

Ja, wij zijn een in Nederland geregistreerd bedrijf. Onze merknaam en logo zijn geregistreerd voor gebruik in de Benelux.

Waar vind ik meer informatie over natto?

Met Google is het zoeken naar natto een stuk eenvoudiger. Er zijn talloze sites die informatie geven over natto. Wij mogen helaas op de site geen informatie of verwijzingen geven.