Hoge temperaturen

Tot de intrede van de koelkast in Japan – na de 2e wereldoorlog –  was het natto maken vooral een activiteit van de koudere seizoenen. Natto kent namelijk een beperktere houdbaarheid dan fermenten met melkzuur en in het koude seizoen was ze daarom eenvoudig beter te bewaren. Ook is een periode van koeling absoluut noodzakelijk voor een goede smaakontwikkeling.
Onze productieruimte heeft geen airco en omdat het de laatste dagen erg warm is merken we dat de natto in de nattomachine vrijwel continue gekoeld moet worden. De natuurlijke fermentatie (= bacteriegroei en vermenigvuldiging) van natto creeëert namelijk zoveel warmte dat het soms moeilijk wordt om een contstante temperatuur vast te houden. Het lijkt in dit opzicht veel op hooibroei waarbij de warmteontwikkeling ook door de bacteriën veroorzaakt wordt.
Gelukkig redden wij het doordat de huidige nattomachine voldoende koeling capaciteit heeft. We gebruiken ondertussen voor het fermentatieproces een nattomachine die we uit China hebben geimporteerd. Deze is nog wel in de testfase maar door ons geschikt gemaakt om toch productie te kunnen draaien.
Voor onze klanten is het dus goed nieuws dat de huidige warmte geen spelbreker vormt voor de nattoproductie.