Sommige van onze klanten ervaren een bijzondere smaakbeleving aan natto. Zij ervaren de natto als zoutig. Toch voegen wij geen zout toe aan het product en is de van nature aanwezige hoeveelheid zout in de bonen minimaal.
Glutaminezuur
Dat is een interessant punt om te overwegen. Glutaminezuur, één van de natuurlijk voorkomende aminozuren in sojabonen en andere gefermenteerde voedingsmiddelen, speelt inderdaad een rol bij het versterken van smaken, met name umami. Umami is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zuur, zout en bitter, en wordt vaak geassocieerd met hartige, aangename smaken.
Glutaminezuur, wanneer het wordt omgezet in glutamaat, kan de smaakreceptoren op de tong stimuleren en de algehele smaakervaring verbeteren. Dit kan resulteren in een meer intense smaakperceptie, inclusief een versterking van de natuurlijke zoute smaken die aanwezig zijn in het voedsel, zelfs zonder toegevoegd zout. De aanwezigheid van glutamaat draagt bij aan de umami-smaak, die vaak wordt geassocieerd met gefermenteerde voedingsmiddelen en wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van hun smaakprofiel.
Het is mogelijk dat het glutaminezuur in de sojabonen tijdens het fermentatieproces wordt omgezet in glutamaat, wat kan bijdragen aan de zoute smaak die sommige klanten ervaren bij het consumeren van natto. * (zie dit artikel) Dit fenomeen is vergelijkbaar met de manier waarop glutamaat wordt gebruikt als smaakversterker in andere voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld mononatriumglutamaat (MSG).
Het is echter belangrijk op te merken dat de perceptie van smaken complex is en afhankelijk van individuele factoren, waaronder de gevoeligheid van smaakreceptoren en persoonlijke voorkeuren. Daarom kan de ervaring van een zoute smaak bij het eten van natto variëren tussen verschillende mensen. In het algemeen kun je stellen dat hoewel de smaak misschien als zoutig wordt ervaren het geen effect heeft op de bloeddruk.