Natto als Probiotica

Natto is rijk aan probiotische bacteriën, voornamelijk Bacillus subtilis var. natto. Wanneer natto wordt ingevroren, is er begrijpelijkerwijs enige bezorgdheid over de levensvatbaarheid van deze bacteriën. Echter, onderzoek en praktijkervaring suggereren dat ingevroren natto nog steeds waardevolle probiotische eigenschappen behoudt. Het is zelfs mogelijk om de ingevroren natto als starter te gebruiken voor nieuwe natto mits het op de juiste wijze ontdooid is.

Impact van Invriezen op Probiotische Bacteriën

1. Levensvatbaarheid tijdens het invriezen:
Studies hebben aangetoond dat veel probiotische bacteriën, inclusief Bacillus subtilis, enige mate van invriezen kunnen overleven. Hoewel de invriesomstandigheden (zoals temperatuur en snelheid van invriezen) een rol kunnen spelen, blijven veel bacteriën levensvatbaar na het invriezen. Het invriezen van natto bij temperaturen rond -18°C tot -20°C, zoals gebruikelijk in huishoudelijke diepvriezers, heeft slechts een minimale impact op de levensvatbaarheid van de bacteriën.

2. Overleving bij ontdooien:
Het ontdooiproces is cruciaal. Langzaam ontdooien in de koelkast is beter dan snel ontdooien bij kamertemperatuur, omdat het snelle temperatuurverschillen minimaliseert die stress voor de bacteriën kunnen veroorzaken. Bacillus subtilis is relatief robuust en veel van deze bacteriën zullen het invriezen en ontdooien overleven.

3. Wetenschappelijke bevindingen:
Onderzoek heeft aangetoond dat de probiotische eigenschappen van natto, zoals het vermogen om darmflora te verbeteren en het immuunsysteem te stimuleren, behouden blijven na invriezen. Een studie gepubliceerd in de “Journal of Applied Microbiology” vond dat Bacillus subtilis nog steeds levensvatbaar was na invriezen en ontdooien, hoewel er een lichte afname in het aantal levensvatbare cellen kan zijn .

Praktische Overwegingen

1. Kwaliteit en smaak:
Naast de levensvatbaarheid van de bacteriën, kan het invriezen van natto ook de textuur en smaak beïnvloeden. Ingevroren en ontdooide natto kan iets slijmeriger worden, maar dit heeft geen negatieve invloed op de probiotische voordelen.

2. Houdbaarheid:
Het invriezen van natto verlengt de houdbaarheid aanzienlijk zonder veel van de voedingswaarde of probiotische voordelen te verliezen. Voor optimale resultaten wordt aanbevolen natto niet langer dan een half jaar in de vriezer te bewaren.

3. Gebruikstips:
Om de probiotische voordelen van ingevroren natto te maximaliseren, is het aan te raden het na het ontdooien direct te consumeren. Meng het zoals gebruikelijk met sojasaus, mosterd, of andere smaakmakers naar keuze.

Conclusie

Ingevroren natto blijft een effectief probiotisch voedingsmiddel. De meeste Bacillus subtilis bacteriën overleven het invries- en ontdooiproces, waardoor de gezondheidsvoordelen grotendeels behouden blijven. Hoewel de textuur en smaak iets kunnen veranderen, doet dit niets af aan de probiotische kwaliteiten van het product.

Bronvermelding:

  1. Journal of Applied Microbiology, “Survival of Bacillus subtilis during Freezing and Thawing” (hoofdstuk: Invries- en Ontdooiprocedures).