Neba Neba (粘々 of ねばねば)

We kunnen sinds kort gelukkig weer beschikken over een voorraad kleine nattobonen van oogstjaar 2020. De resultaten van de eerste fermentatie zijn uitstekend. De natto is bijzonder “neba neba”.

De Japanse keuken staat over de hele wereld bekend om zijn vele heerlijke en aantrekkelijk ogende gerechten, van elegante sushi tot informele tonkatsu (Japanse Schnitzel) . Maar wist u dat Japanners door de eeuwen heen een bepaalde affiniteit hebben ontwikkeld voor verschillende voedseltexturen en daarbij af en toe slijmerig, plakkerig en kleverig ogend voedsel gebruiken? Deze gerechten, die bekend staan als “neba neba”, missen misschien wat visuele aantrekkingskracht, maar ze vormen een essentieel onderdeel van het Japanse dieet vanwege hun unieke textuur en gezonde eigenschappen.

In het Japans betekent het woord “neba neba” “plakkerig” of “slijmerig” en wordt het gebruikt om voedsel met een dergelijke textuur te beschrijven. Deze voedingsmiddelen hebben vaak een lange geschiedenis. Sommige, zoals natto en yama-imo (berg yam), worden al eeuwenlang in Japan gegeten, terwijl andere, zoals okra (lijkt in de verte op een afgesneden komkommer) , in recente tijden werden geïntroduceerd.

Neba neba-gerechten zijn zeer populair, zowel door hun voedingswaarde als door hun vele gezondheidsvoordelen. Ze zijn niet alleen caloriearm, maar bevatten ook veel oplosbare vezels en zijn mild voor het spijsverteringsstelsel. Ze zijn ook rijk aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.