Obesitas plaag

Volgens een bericht in de Telegraaf van 4 juli is het alarmfase rood. Nog nooit was sprake van zulke grote aantallen mensen met obesitas (overgewicht).
In Nederland heeft zelfs 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas. Dat betekent dat ruim 100 duizend volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM, die voor het eerst zijn uitgesplitst naar de drie klassen van obesitas. In totaal heeft 14 procent in 2017 enige vorm van obesitas. Vrouwen kampen vaker dan mannen met obesitas.  Vergeleken met de jaren tachtig hebben ruim 2,5 keer zo veel mensen van 20 jaar of ouder deze vorm van ernstig overgewicht. Morbide obesitas is de ernstigste vorm van overgewicht. Ziekmakend overgewicht gaat vaak gepaard met diabetes of hoge bloeddruk. Stress, onregelmatigheid, onvoldoende beweging en slechte productkeuzes voor voedsel  spelen een grote rol bij patiënten bij ziekmakend overgewicht. Maar er worden ook steeds meer genetische factoren gevonden die bijdragen aan overgewicht.
Artsen staan overigens in de rij om de voordelen van een maagverkleining met betrekking tot obesitas aan te bevelen. Hoewel obesitas dus een ziekte lijkt is een ongezonde levensstijl één van de voornaamste oorzaken. Aan dat laatste kan iedereen zelf wat doen. Een goede motivatie is daarbij belangrijk. Huisartsen zouden alerter moeten zijn en veel actiever hun patiënten moeten begeleiden.
Volgens ons is obesitas veel meer het gevolg van een uit de hand gelopen verdienmodel van de driehoek voedingsindustrie, zorg en farmacie. Een cirkel die lastig is te doorbreken zonder nadrukkelijk ingrijpen van de overheid. Of de bereidheid daartoe groot is waag ik te betwijfelen.