Ons bedrijf

Het bedrijf uit Diever (Zuid-West Drenthe) produceert en verkoopt sinds 2013 verse nattō van biologische kwaliteit aan particulieren en bedrijven. Onze producten zijn  SKAL gecertificeerd.
De gebruikte grondstoffen zijn geanalyseerd op meer dan 500 pesticiden. Daarbij zijn geen hoeveelheden aangetroffen die boven de wettelijk vastgelegde normen voor biologische producten liggen. Het zelfde geldt voor de uitkomsten van (zware) metalen, mineralen en sporenelementen zoals lood, kwik, arsenicum en cadmium. Nattodan beschikt over de resultaten van het gespecialiseerde Belgische laboratorium FytoLab.

Onze missie en doelgroep.

Hoewel we nattō geen medicatie mogen noemen is overduidelijk geworden uit diverse wetenschappelijke publicaties dat deze voeding bijzonder effectief is tegen botontkalking (osteoporose) en hart-& vaatziekten. Wij willen daarom zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met nattō, die wij aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs. Het regelmatig eten van een kleine dosis nattō is al voldoende om osteoporose tegen te gaan. De grote hoeveelheid vitamine K2 in nattō voorkomt tevens dat kalk zich afzet in de slagaders. Met nattō van Nattodan krijgt u dus behalve voeding ook een compleet pakket aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Nattō geldt daarom terecht als supervoeding. Bovendien heb je er niet veel van nodig. Onze nattō is optimaal gefermenteerd en daardoor gemakkelijk verteerbaar.

Onze filosofie.

Goede voeding aanbieden is belangrijk. Overgewicht (obesitas) neemt wereldwijd epidemische vormen aan. In de Verenigde Staten, dat als voorbeeld kan dienen, leed in 2010 bijna 30 % van de bevolking aan overgewicht. Men schat daar het aantal doden door obesitas per jaar op 100.000 tot 400.000. En deze trend zet zich voort in Europa. Hoewel de voedselindustrie ontkent daarin een aandeel te hebben zijn wetenschappers een andere mening toegedaan. De voedselindustrie biedt de consument zogenaamde low-fat producten aan. Maar in werkelijkheid verleidt ze ons met een subtiele combinatie van zout, vet en suiker, die misschien niet verslavend werkt, maar wel reden is om er steeds meer van te eten. En uiteraard draait het daarbij toch weer om geld.

Over reclame.

Actieve marketing doen we niet. Onze afnemers zijn zelf serieus met hun gezondheid bezig en stuiten op een bepaald moment vanzelf op nattō. Zoek je op internet naar nattō dan merk je dat reclame eigenlijk overbodig is.
Nattodan weigert daarom mee te doen aan overdreven en vaak misleidende reclames zoals die in de voedselindustrie tegenwoordig gebruikelijk lijken. De consument staat al continue aan verleidingen bloot en onze supermarkten hebben meer weg van gigantische snoepjeswinkels waarbij ook nog massaal psychologische manipulatie plaatsvindt.
Wij vinden dat iedereen recht heeft op volledige én eerlijke informatie. In de Japanse cultuur geldt bescheidenheid nog steeds als een belangrijke eigenschap. Ook Nattodan blijft bescheiden en biedt daarom liever een puur en gezond product aan.

Ons bereik.

Nattodan is een bedrijf dat zich met name richt op de Benelux. In Nederland en België is verse nattō nauwelijks bekend. In de randstad koop je geïmporteerde nattō in bepaalde Aziatische supermarkten. Misschien dat hier en daar iemand zelf aan de slag is gegaan. Maar veel zullen het niet zijn. Vergeleken met supplementen is nattō goedkoop. In Japan, waar men al meer dan 1000 jaar nattō eet,  kent men de voordelen van deze gezonde voeding. Onze nattō is geschikt gemaakt voor de westerse markt zonder dat er is toegegeven aan de kwaliteit en smaak.

Vanaf augustus 2013 zijn wij gestart met de webwinkel. U bestelt en betaalt; wij verpakken en versturen de temperatuur kritische producten in een speciale container die er voor zorgt dat de producten in perfecte toestand afgeleverd worden met de juiste documentatie en conform de regelgeving.

20151023123213Nattodan is opgericht uit een persoonlijke motivatie. In 2008 werd ik acuut opgenomen en stelden specialisten vast dat mijn hart onvoldoende functioneerde door een dichtgeslibde kransslagader. Een stent bleek gelukkig niet nodig. Maar men stuurde mij naar huis met een uitgebreid pakket aan medicatie, vergezeld van de opmerking dat ik dit gedurende mijn verdere leven zou moeten gebruiken. Ondanks medicijnen en een gezonde levenswijze verbeterde mijn toestand weinig. Vanaf dat moment ben ik actief gaan zoeken naar alternatieven. Ik stuitte daarbij onder meer op het onderzoekswerk van Cees Vermeer, die had vastgesteld dat vitamine K2 in staat is om de kalkvorming in de aderen te stoppen en zelfs om te keren. Ook de positieve effecten van vitamine K2 in relatie met botontkalking vielen me daarbij op.

Toen ik ontdekte dat de vitamine K2 in supplementen geëxtraheerd werd uit nattō begon een volgende fase van het onderzoek dat uiteindelijk leidde tot het zelf produceren van nattō. In enkele wetenschappelijke publicaties ontdekte ik een methode om de hoeveelheid actieve ingrediënten (vitamine K2, nattokinase en protease) aanzienlijk te verhogen en de negatieve aspecten van nattō te onderdrukken. Deze verworven inzichten deden me  besluiten dat ook anderen van mijn nattō moesten profiteren.

Het is om deze reden dat ik begin 2013 NATTODAN gestart ben.

In 2010 heb ik mijn medicatie geleidelijk afgebouwd. Sindsdien gebruik ik geen enkel medicijn meer. De eerste paar jaar at ik dagelijks 2 porties nattō met gerst van ongeveer 40 á 50 gram. Eén bij het ontbijt en één gedurende de avond. De dagelijks inname van vitamine K2 kwam hiermee op 500 á 1000 mcg. De grote hoeveelheid Nattokinase – een belangrijk bestanddeel van nattō – zorgt ervoor dat de bloedplaatjes gladder worden (het zelfde effect als bij bepaalde bloedverdunners) en vooral de micro-arteriën (kleine bloedvaatjes) zich ontspannen. Tegenwoordig beperk ik mij tot een “Japanse” onderhoudsdosis in de ochtend.

Al mijn waarnemingen zijn uiteraard persoonlijk en niet objectief gemeten. Maar een uitgebreid bloedonderzoek (2013) liet opvallend goede waarden zien. In februari 2015 is het wetenschappelijke bewijs geleverd dat calcificatie van de slagaderen inderdaad omkeerbaar is. Iets dat ik overigens al vermoedde gezien mijn persoonlijke ervaringen.

Japanners kennen de hoogste levensverwachting van de wereld. Het eten van nattō draagt zeker positief bij tot de ontwikkeling van gezonde bloedvaten en botten. Maar mogelijk doet het nog veel meer.

Nattodan is in het Handelsregister geregistreerd onder nummer 56737262 en gevestigd in Diever.

Behalve de naam is ook ons beeldmerk geregistreerd. Het is een kalligrafische vrijheid met de betekenis “Man kust Boon” . Een vrije invulling van de Japanse karakters voor man (dan= 男) en boon (mame = 豆).

Wilt u na het lezen meer weten?
Neem dan contact met ons op.