Aandachtspunten

ALGEMEEN
Zonder enige twijfel is nattō bijzonder gezond. Het bevat veel mineralen, vitaminen en goed opneembare eiwitten. Verreweg de meeste mensen hebben hier baat bij. Toch dienen sommigen ook rekening te houden met de aanwezigheid van bepaalde stoffen. Dit geldt natuurlijk niet uitsluitend voor nattō maar ook voor andere voeding.

NATTO EN PURINE (urinezuur)
Sojabonen bevatten purine. Een groot deel van de purine verdwijnt bij het koken en fermenteren. Hoewel plantaardige eiwitten zoals in peulvruchten purine bevatten lijken deze het urinezuur veel minder te verhogen dan dierlijke eiwitten. Er zijn zelfs aanwijzingen dat plantaardig eiwitrijk voedsel de uitscheiding van urinezuren juist verhoogt en daardoor de kans op jicht verlaagt.
Nattō bevat ongeveer 114 mg purine per 100 g. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met een runderbiefstuk, kip of een moot zalm van het zelfde gewicht. Het menselijk lichaam maakt overigens ook zelf purine aan, zelfs meer dan er via de voeding wordt opgenomen.

NATTO EN ISOFLAVONEN
Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die tot de polyfenolen behoren. Isoflavonen komen voor in peulvruchten (vooral in soja), lijnzaad en enkele andere groenten en granen. De isoflavonen in nattō hebben voor de gezondheid voordelen en nadelen. Hoewel sommige onderzoeken tegenstrijdige conclusies geven, lijken hier de voordelen toch aanzienlijk groter dan de nadelen. Veel van de isoflavonen zijn overigens door het week-, kook- en fermentatieproces al verdwenen of afgebroken.
Een normale portie nattō van 45 g bevat ongeveer 29 mg isoflavonen
We kunnen op basis van de bestaande veiligheidsstudies ervan uitgaan dat de inname van 1 mg isoflavonen/per kg lichaamsgewicht/per dag (60 mg voor iemand van 60 kg) geen risico inhoudt.

NATTO en SCHILDKLIER
Volgens de gezondgids van de Consumentenbond is de angst voor soja bij schildklierpatiënten volledig ongegrond. Dat is ook een nieuw inzicht voor ons. Tot dusver gingen we bij onze waarschuwingen er vanuit dat voorzichtigheid was geboden. Maar deze angst blijkt ongegrond. De gezondgids haalt een onderzoek aan uit Amerika van de universiteit van Loma Linda dat uitwijst dat producten met soja zoals sojamelk en vleesvervangers (nattō) geen effect hebben op de schildklier. De schildklier gaat niet langzamer werken. Het onderzoek betrof 800 mannen en vrouwen die dagelijks twee keer per dag soja binnenkregen. Uit het onderzoek blijkt dat evenveel schildklierhormoon werd aangemaakt als de deelnemers die geen soja aten. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift “Public Health Nutrition”.

NATTO en BLOEDVERDUNNERS
De trombosedienst is een instelling die patiënten begeleidt die in opdracht van een behandelend arts coumarinederivaten (acenocoumarol (Sintrom Mics®) en fenprocoumon (Marcoumar®)  voorgeschreven krijgen. Mensen die deze medicatie gebruiken dienen voorzichtig te zijn met het eten van nattō.  Nattō heeft geen invloed op andere bloedverdunners zoals NOAC‘S (Nieuwe Orale Anti Coagulantia waartoe  Pradaxa, Xarelto, Eliquis en Lixiana behoren) en Acetylsalicylzuur (aspirine) omdat deze geneesmiddelen geen vitamine K antagonisten zijn.
Nattō bevat zelf een natuurlijke bloedverdunner namelijk het enzym nattokinase. Mensen die een operatie moeten ondergaan of een kies laten trekken dienen uit voorzorg een week voor de ingreep te stoppen met het eten van nattō . Een week na de ingreep kan men gewoon weer nattō eten.

NATTO EN ALLERGENEN
In sojabonen zitten eiwitten waarop men allergisch kan reageren. Hoewel maar weinig mensen door een soja-allergie getroffen worden, bestaat er een risico op een reactie. Men moet echter niet vergeten dat in heel veel voedingsmiddelen uit de supermarkt ook soja verwerkt is.
Onze nattō met gerst bevat gluten. Gluten is een graaneiwit. Hoewel het gluten door de lange fermentatietijd vrijwel is verdwenen, raden wij aan bij personen met een glutenintolerantie om voorzichtig te zijn. Echter uit ervaringen van klanten met glutenintolerantie blijkt dat juist deze nattō wel goed wordt verdragen. Bij personen met coeliakie raden wij het eten van nattō met gerst geheel af.
Onze nattō zonder gluten kan echter zonder problemen worden gegeten. Sojabonen zelf bevatten namelijk géén gluten. Op alle etiketten zijn de aanwezige allergenen vetgedrukt.

NATTO EN ANTIBIOTICA
Van nattō is bekend dat het een krachtige antibacteriële functie heeft. In het verleden werd het veelvuldig gebruikt als breed-spectrum antibioticum voor de behandeling van bacteriële infectieziekten. Het belangrijkste werkzame bestanddeel is dipicolinezuur dat tijdens de fermentatie door nattō-bacteriën wordt geproduceerd.  Het gemiddelde gehalte in verschillende soorten nattō is 17,60 ± 17,40 mg / 100 g.  Dipicolinezuur is effectief tegen een verscheidenheid aan micro-organismen zoals Aspergillus oryzae, Penicillium spp., Pathogene colon bacillus, Escherichia en gisten.
Een voordeel is dat deze bacteriën geen resistentie ontwikkelen tegen dit antibioticum. Bij een combinatie van door de arts voorgeschreven antibioticum en nattō is het goed vooraf een deskundige te raadplegen.

DESKUNDIGEN OVER NATTO
Huisartsen en zelfs specialisten blijken nauwelijks op de hoogte van het bestaan van nattō (zelfs niet van vitamine K2) en kunnen daarom vaak geen advies geven. Ze zullen in de meeste gevallen terughoudend reageren.
Op het internet is echter heel veel informatie te vinden. Houd er wel rekening mee dat onze nattō met gerst naar verhouding zeer veel vitamine K2 en nattokinase bevat. In Japan wordt nattō al meer dan 1000 jaar gegeten. Schadelijke effecten zijn er – zover bekend – niet .

FLUSH
Wanneer men nattō ‘s-avonds eet (overigens het gunstigste tijdstip) is het mogelijk dat er ‘s-nachts een zogenaamde warmte “flush” optreedt. Men voelt zich warm. De oorzaak  is waarschijnlijk een combinatie van de vitamine K2 met het enzym nattokinase waardoor de doorbloeding verbetert. In de loop van de nacht trekt dit verschijnsel weer weg. Het is volstrekt ongevaarlijk maar geeft wel aan dat de nattō effect heeft gehad.

HOEVEELHEID
Teveel van iets is nooit goed. Dit geldt voor alles. Hoewel van vitamine K2 bekend is dat het zelfs in grote hoeveelheden niet toxisch is, raden wij aan om het  dagelijks gebruik te beperken tot 40 à 50 gram nattō. Het is evenmin noodzakelijk om nattō dagelijks in te nemen. De halfwaardetijd van vitamine K2 – dat is de tijd waarop de hoeveelheid van een bepaalde stof in het lichaam is gehalveerd –  is ongeveer 3 dagen. Het blijft dus lange tijd actief. Overigens hebben wij klanten die al vanaf 2013 nattō afnemen en die aangeven alleen positieve effecten te ervaren.

Mensen met klachten van een instabiele angina pectoris dienen voorzichtig te zijn.  Deze pijn kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Wij adviseren in zo’n geval een arts te bezoeken en geen nattō te eten.

NOOT
We menen onze klanten eerlijk te moeten informeren. Dat houdt in dat op deze site niet uitsluitend de voordelen van onze voeding worden genoemd. Echter een supermarkt lijkt met het beschikbare “ultra-processed” gemaksvoedsel vele malen riskanter. Veel voeding die je daar vindt mag die naam eigenlijk niet dragen omdat de belangrijkste voedingsonderdelen zijn verwijderd.

Hoogleraar Jaap Seidell omschrijft de ultra-processed foods als volgt: “Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energie-dichtheid.

De Nederlandse voedselwaakhond Foodwatch concludeert na een onderzoek dat gemiddeld maar liefst zeventig procent van het supermarktaanbod bestaat uit sterk bewerkt industrieel voedsel. Die zogenaamde ‘ultra-processed foods’ worden in verband gebracht met obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en diverse kankers. Onze conclusie lijkt daarom terecht dat het eten van dit voedsel aanzienlijk meer risico voor de gezondheid met zich meebrengt dan het eten van nattō.

Wilt u na het lezen meer weten?
Neem dan contact met ons op.