Waarschuwing

ALGEMEEN
Zonder twijfel is nattō bijzonder gezond. Het bevat veel mineralen, vitaminen en goed opneembare eiwitten. Verreweg de meeste mensen hebben hier baat bij. Toch dienen sommigen ook rekening te houden met de aanwezigheid van bepaalde stoffen. Dit geldt natuurlijk niet uitsluitend voor nattō maar ook voor andere voeding.

PURINE (urinezuur)
Sojabonen bevatten purine. Nattō bevat ongeveer 130 mg purine per 100 g. Mensen met (aanleg voor) jicht dienen daarom niet meer dan 50 gram per dag te consumeren. Het menselijk lichaam maakt overigens ook zelf purine aan, zelfs meer dan er via de voeding wordt opgenomen.

ISOFLAVONEN
Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die tot de polyfenolen behoren. Isoflavonen komen voor in peulvruchten (vooral in soja), lijnzaad en enkele andere groenten en granen. De isoflavonen in nattō hebben voor de gezondheid voordelen en nadelen. Hoewel sommige onderzoeken tegenstrijdige conclusies geven, lijken hier de voordelen toch groter dan de nadelen. Veel van de isoflavonen zijn overigens door het week-, kook- en fermenteerproces al verdwenen of afgebroken.
Een normale portie nattō van 45 g bevat ongeveer 29 mg isoflavonen
We kunnen op basis van de bestaande veiligheidsstudies ervan uitgaan dat de inname van 1 mg isoflavonen/per kg lichaamsgewicht/per dag (60 mg voor iemand van 60 kg) geen risico inhoudt.

SCHILDKLIER
Isoflavonen kunnen een invloed uitoefenen op de schildklier. Individuen met een abnormale schildklierfunctie moeten de inname van isoflavonen-supplementen of overmatig sojaverbruik met hun arts bespreken omdat men heeft waargenomen dat de isoflavonen de absorptie van schildkliermedicijnen verminderen.

MEDICIJNEN
Bij gebruik van bloedverdunnende middelen zoals coumarinederivaten, encorticosteroïden of NSAID’s kan men beter eerst met een arts óf specialist overleggen alvorens nattō te eten. Ook andere invloeden op geneesmiddelen en gezondheidsproducten zijn mogelijk. Raadpleeg altijd hiervoor een arts óf een deskundige. In Nederland worden alleen acenocoumarol (Sintrom Mics®) en fenprocoumon (Marcoumar®) algemeen voorgeschreven. Vitamine K2 heeft geen invloed op NOAC‘S en ASS, omdat deze geneesmiddelen geen vitamine K antagonisten zijn

ALLERGENEN
In sojabonen zitten eiwitten waarop men allergisch kan reageren. Hoewel maar weinig mensen door een soja-allergie getroffen worden, bestaat er een risico op een reactie. Men moet echter niet vergeten dat in heel veel voedingsmiddelen uit de supermarkt ook soja verwerkt is.
Onze nattō met gerst bevat gluten. Gluten is een graaneiwit. Hoewel de gluten door de lange fermentatietijd vrijwel zijn verdwenen, raden wij toch aan om voorzichtig te zijn. Onze nattō zonder gluten kan echter zonder problemen worden gegeten. Sojabonen zelf bevatten namelijk géén gluten.

BLOEDVERDUNNER
Nattō bevat een natuurlijke bloedverdunner namelijk het enzym nattokinase. Mensen die een operatie moeten ondergaan of een kies laten trekken dienen uit voorzorg een week voor de ingreep te stoppen met het eten van nattō . Een week na de ingreep kan men gewoon weer nattō eten.

ANTIBIOTICUM
Van Nattō is bekend dat het een krachtige antibacteriële functie heeft. In het verleden werd het veelvuldig gebruikt als breed-spectrum antibioticum voor de behandeling van bacteriële infectieziekten. Het belangrijkste werkzame bestanddeel is dipicolinezuur dat tijdens de fermentatie door nattō – bacteriën wordt geproduceerd.  Het gemiddelde gehalte in verschillende soorten nattō is 17,60 ± 17,40 mg / 100 g.  Dipicolinezuur is effectief tegen een verscheidenheid aan micro-organismen zoals Aspergillus oryzae, Penicillium spp., Pathogene colon bacillus, Escherichia en gisten.
Een voordeel is dat deze bacteriën geen resistentie ontwikkelen tegen dit antibioticum. Bij een combinatie van door de arts voorgeschreven antibioticum en natto is het goed vooraf een deskundige te raadplegen.

DESKUNDIGEN
Huisartsen en zelfs specialisten blijken nauwelijks op de hoogte van het bestaan van nattō en kunnen daarom vaak geen advies geven. Ze zullen in de meeste gevallen terughoudend reageren.
Op het internet is echter heel veel informatie te vinden. Houd er wel rekening mee dat onze nattō met gerst naar verhouding zeer veel vitamine K2 en nattokinase bevat. In Japan wordt nattō al meer dan 1000 jaar gegeten. Schadelijke effecten zijn er – zover bekend – niet .

FLUSH
Wanneer men nattō ‘s-avonds eet is het mogelijk dat een zogenaamde warmte “flush” optreedt. Men voelt zich warm. De oorzaak  is waarschijnlijk een combinatie van de vitamine K2 met het enzym nattokinase waardoor de doorbloeding verbetert. In de loop van de nacht trekt dit verschijnsel weer weg. Het is volstrekt ongevaarlijk maar geeft wel aan dat de nattō effect heeft gehad.

HOEVEELHEID
Teveel van iets is nooit goed. Dit geldt als een algemene wijsheid. Hoewel van vitamine K2 bekend is dat het zelfs in grote hoeveelheden niet toxisch is, raden wij toch aan om bij het dagelijks gebruik van 40 tot 50 gram natto – bijv. met een abonnement – na ongeveer 2 jaar de dagelijkse dosis te verminderen tot 2 à 3 keer per week. Na ongeveer 2 jaar kunt u verwachten dat de effecten van regelmatige inname merkbaar worden.
Overigens hebben we klanten die vanaf 2013 een abonnement hebben en die aangeven alleen positieve effecten te ondervinden. De gevoeligheid voor en behoefte aan vitamine K2 (overigens voor alle vitamines) kan per persoon verschillen.

Wilt u na het lezen meer weten?
Neem dan contact met ons op.