Waarschuwing

ISOFLAVONEN
Een normale portie Natto van 45 g bevat ongeveer 29 mg isoflavonen
We kunnen op basis van de bestaande veiligheidsstudies ervan uitgaan dat de inname van 1 mg isoflavonen/per kg lichaamsgewicht/per dag (60 mg voor iemand van 60 kg) geen risico inhoudt.

SCHILDKLIER
Isoflavonen kunnen een invloed uitoefenen op de schildklier. Individuen met een abnormale schildklierfunctie moeten de inname van isoflavonen-supplementen of overmatig sojaverbruik met hun arts bespreken omdat men heeft waargenomen dat de isoflavonen de absorptie van schildkliermedicijnen verminderen.

MEDICIJNEN
Bij gebruik van bloedverdunnende middelen zoals cumarinederivaten, encorticosteroïden of NSAID’s eerst met een arts overleggen alvorens natto te eten. Ook andere invloeden op geneesmiddelen en gezondheidsproducten zijn mogelijk. Raadpleeg altijd hiervoor een arts óf een deskundige.

ALLERGENEN
In sojabonen zitten eiwitten waarop men allergisch kan reageren. Hoewel maar weinig mensen door een soja-allergie getroffen worden, bestaat er een risico op een reactie. Men moet echter niet vergeten dat in heel veel voedingsmiddelen uit de supermarkt ook soja verwerkt is.
Onze Natto met gerst bevat gluten. Gluten is een graaneiwit. Mensen die gevoelig zijn voor gluten dienen onze natto niet te eten. Onze Natto zonder gluten kan echter zonder problemen worden gegeten. Sojabonen zelf bevatten namelijk géén gluten.

BLOEDVERDUNNER
Natto bevat een natuurlijke bloedverdunner. Mensen die een operatie moeten ondergaan of een kies laten trekken dienen uit voorzorg een week voor de ingreep te stoppen met het eten van natto. Een week na de ingreep kan men gewoon weer natto eten.

Huisartsen en zelfs specialisten blijken echter nauwelijks op de hoogte van het bestaan van Natto en kunnen daarom vaak geen advies geven. Ze zullen in de meeste gevallen terughoudend reageren.
Op het internet is echter heel veel informatie te vinden. Houd er wel rekening mee dat onze Natto met gerst naar verhouding veel vitamine K2 en nattokinase bevat. In Japan wordt Natto al meer dan 1000 jaar gegeten. Schadelijke effecten zijn er – zover bekend – niet .

Wilt u na het lezen meer weten?
Neem dan contact met ons op.