Waarschuwing

ALGEMEEN
De Japanse “Nattokinase Association” organisatie adviseert een dagelijkse bovengrens voor de consumptie van nattō van 75 gram. Dit geldt voor de glutenvrije versie. Voor de versie met gerst is geen advies aanwezig. Omdat deze echter minder sojabonen bevat lijkt een bovengrens van 100 gram veilig.

PURINE (urinezuur)
Sojabonen bevatten een grote hoeveelheid purine. Nattō bevat ongeveer 65 mg purine per 50 g. Mensen met (aanleg voor) jicht dienen daarom niet meer dan 50 gram per dag te consumeren. Het menselijk lichaam maakt overigens ook zelf purine aan, zelfs meer dan er via de voeding wordt opgenomen.

SELENIUM
De aanvaardbare bovengrens van selenium is ongeveer 220 μg per dag. Er wordt gezegd dat vergiftiging optreedt bij ongeveer 700 μg of meer. 50 gram nattō bevat ongeveer 117 μg . Wij bevelen aan om niet meer dan 100 gram per dag te consumeren.

ISOFLAVONEN
Een normale portie nattō van 45 g bevat ongeveer 29 mg isoflavonen
We kunnen op basis van de bestaande veiligheidsstudies ervan uitgaan dat de inname van 1 mg isoflavonen/per kg lichaamsgewicht/per dag (60 mg voor iemand van 60 kg) geen risico inhoudt.

SCHILDKLIER
Isoflavonen kunnen een invloed uitoefenen op de schildklier. Individuen met een abnormale schildklierfunctie moeten de inname van isoflavonen-supplementen of overmatig sojaverbruik met hun arts bespreken omdat men heeft waargenomen dat de isoflavonen de absorptie van schildkliermedicijnen verminderen.

MEDICIJNEN
Bij gebruik van bloedverdunnende middelen zoals cumarinederivaten, encorticosteroïden of NSAID’s kan men beter eerst met een arts óf specialist overleggen alvorens nattō te eten. Ook andere invloeden op geneesmiddelen en gezondheidsproducten zijn mogelijk. Raadpleeg altijd hiervoor een arts óf een deskundige.

ALLERGENEN
In sojabonen zitten eiwitten waarop men allergisch kan reageren. Hoewel maar weinig mensen door een soja-allergie getroffen worden, bestaat er een risico op een reactie. Men moet echter niet vergeten dat in heel veel voedingsmiddelen uit de supermarkt ook soja verwerkt is.
Onze nattō met gerst bevat gluten. Gluten is een graaneiwit. Hoewel de gluten door de lange fermentatie vrijwel zijn verdwenen, raden wij toch aan om voorzichtig te zijn. Onze nattō zonder gluten kan echter zonder problemen worden gegeten. Sojabonen zelf bevatten namelijk géén gluten.

BLOEDVERDUNNER
Nattō bevat een natuurlijke bloedverdunner namelijk het enzym nattokinase. Mensen die een operatie moeten ondergaan of een kies laten trekken dienen uit voorzorg een week voor de ingreep te stoppen met het eten van nattō . Een week na de ingreep kan men gewoon weer nattō eten.

DESKUNDIGEN
Huisartsen en zelfs specialisten blijken nauwelijks op de hoogte van het bestaan van nattō en kunnen daarom vaak geen advies geven. Ze zullen in de meeste gevallen terughoudend reageren.
Op het internet is echter heel veel informatie te vinden. Houd er wel rekening mee dat onze nattō met gerst naar verhouding veel vitamine K2 en nattokinase bevat. In Japan wordt nattō al meer dan 1000 jaar gegeten. Schadelijke effecten zijn er – zover bekend – niet .

Wilt u na het lezen meer weten?
Neem dan contact met ons op.