Positief

Deze week zijn we begonnen met de ontwikkeling van ons nieuwe product. We gebruiken hiervoor een zeer kleine sojaboon. Deze boon is in Japan altijd zeer gangbaar geweest en specifiek bedoeld voor natto. Het ligt in de bedoeling om dit in een 150 grams verpakking op de markt te brengen. In feite gaat het om een 3-in-1 doosje met een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de Japanse natto. Alleen zit dat in 3 of 4 polystyreen bakjes die gebundeld worden verkocht.

Het kost altijd enige tijd om te wennen aan een andere boon. Weektijd, kooktijd en fermentatietijd zijn parameters in het proces waar men ervaring mee moet opdoen. We zijn daarom begonnen met een beperkte productie van 1 tray met 24 doosjes (iets meer dan 3 kg) die we samen met de normale bestellingen verwerken.

Nattodan volgt in grote lijnen de in Japan gebruikelijk fabrieksmatige procesgang. Vanuit deze gegevens kijk je naar afwijkingen en pas je (eventueel) de tijden aan.

20160712_133122
Regaal met test
Natto test
Natto test

Hoewel de natto nog niet is gerijpt ontbreekt elke zweem van bitterheid. Dat heeft zeker te maken met de uitstekende kwaliteit van de bonen (oogst 2015) , maar vooral ook door een zorgvuldige bereidingswijze.  Pas na enkele dagen koelen ontwikkelt zich het muceuze (slijmerige) uiterlijk en de typische  umami smaak.  Zoals het nu lijkt zijn de resultaten heel positief.