Rotzooi festival 2017

Het is weer achter de rug. Onder een aangenaam herfstzonnetje stonden diverse standhouders op 24 september hun producten (en informatie) aan de man (en vrouw) te brengen. Ook Nattodan vertrok ‘s-morgens om 7 uur vanuit Diever naar Rotterdam in een mistige wereld om omstreeks half tien te arriveren.
Een prachtige locatie met zicht op boten en voorzien van een ruime parkeerplaats, iets wat we 2016 in Amsterdam misten. Veel van de standhouders van vorig jaar waren ook nu aanwezig. De workshops die de hele dag werden gehouden waren zonder uitzondering goed bezet.
Rond een uur of elf stroomden de eerste bezoekers binnen. Hoewel de grootste gemene deler markt natuurlijk de fermentatie is zijn de verkrijgbare producten heel verschillend. Er was worst, cider, kimchi, water- en melkkefir en uiteraard natto. Nu is nattõ wel het enige product dat gebaseerd is op basische óf alkalische fermentatie. De overige fermentatieprocessen zijn zonder uitzondering gebaseerd op de werking van melkzuurbacteriën en gisten of een combinatie van de twee. Basische voeding geldt als bijzonder gezond.
Veel mensen kwamen langs onze stand om te proeven of informatie in te winnen. Een verschil met vorig jaar was dat de verkoop duidelijk minder was maar juist de vraag naar informatie groter. Een aantal bezoekers was serieus van plan om de nattõ zelf te maken. Nattodan juicht dat zeker toe. Opvallend waren opnieuw de verschillen in smaak- en geurbeleving. Hoewel onze nattõ neutraal van geur en smaak is viel op dat het verschil in beleving soms erg groot was. Een Japanse mevrouw die ‘s-morgens onze stand bezocht en nattõ kende uit Japan was in ieder geval laaiend enthousiast over de smaak en textuur van ons product. Voor ons is dat natuurlijk een compliment,  maar anderen vonden de kleverige natto net een brug te ver.

Samengevat was het een boeiende dag waarbij we veel interessante gesprekken voerden met bezoekers (en enkele klanten) over nattõ, de bereiding en de gezondheidseffecten van het product. Of we volgend jaar weer aanwezig zijn is onzeker.