ScienceDirect

Het komt niet vaak voor dat de bacteriën uit je product worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit specifieke onderzoek maakte deel uit van het project B-Twaalf Insight, dat mede wordt gefinancierd door Topconsortium voor Kennis en Innovatie Agri & Food van het Ministerie van Economische Zaken.
Voor dit onderzoek werden verschillende peulvruchten gebruikt en 3 verschillende stammen van de bacillus subtilis waarvan één afkomstig was uit de natto van Nattodan.
Een opmerkelijke conclusie was dat de bacterie uit de door Nattodan geproduceerde natto verreweg de meeste nattokinase (347 eenheden per gram) produceerde. Het was bij ons wel bekend dat de natto versie met gerst behalve meer vitamine K2 ook veel meer nattokinase moest bevatten. Maar we hebben dat nooit kunnen testen omdat er geen laboratorium te vinden was die dat tegen een fatsoenlijke prijs kon doen. Ook moesten we daarvoor naar landen zoals Noorwegen en Italië. We hebben nu echter indirect door dit onderzoek het bewijs dat er ruimschoots nattokinase in ons product aanwezig is.