Testen pathogene micro-organismen

Onze nattō wordt een- tot tweemaal per jaar getest op de aanwezigheid van pathogene micro-organismen. Vanaf onze oprichting in 2013 is geen enkele keer een overschrijding van het maximale kiemgetal vastgesteld. We kunnen dan ook concluderen dat de toegepaste hygiëne maatregelen adequaat werken. Voor ons is dat een grote geruststelling omdat we werken met een monocultuur van bacteriën. Elke monocultuur is door zijn aard kwetsbaar voor besmettingen. Gelukkig heeft de gebruikte bacterie een aantal effectieve verdedigingsmechanismen waardoor het risico op contaminatie van pathogene micro-organismen aanzienlijk wordt verkleind.
Dit jaar is de nattō onderzocht in een ander laboratorium. Deze zou voor ons tevens de vitamine K2 bepaling gaan doen. Helaas konden zij de opdracht – ondanks hun toezegging – niet uitvoeren. Nu is dat geen probleem. De hoeveelheid vitamine K2 blijkt de afgelopen jaren constant te zijn. De waarden op het etiket zijn dus juist. We laten de vitamine K2 bepaling weer uitvoeren door het laboratorium in Maastricht.

KVE- Aantal Kolonie Vormende Eenheden per gram van het monster. Referentie is de maximaal toegestane eenheden voor de voedselveiligheid.