Transparante dozen zijn uitermate geschikt voor het bepalen van de status van de fermentatie. Het is verder ook een prachtig gezicht hoe de bacterie langzamerhand de boon koloniseert.
I.p.v. uitsluitend af te gaan op temperatuur en tijd, kan men daardoor de toestand van de fermentatie veel beter beoordelen. Geur, uiterlijk, temperatuur-verloop en fermentatietijd zijn de belangrijkste parameters. Vochtigheid is van minder belang omdat de fermentatie in een vrijwel afgesloten doos plaatsvindt.
Er is goed te zien dat zich een dikke laag bacteriën heeft gevormd. Als nattomaker ben je bezig om een monocultuur te kweken van zoveel mogelijk bacteriën. Teveel bacteriën betekent echter minder eten en dit remt de vermenigvuldiging. Bepalend hierbij is o.a. de dosering van de hoeveelheid sporen.
Bij sommige bonen zie je rimpels verschijnen. Hieraan kun je zien dat het fermentatieproces in volle gang is. De enzymen die de bacteriën produceren dringen door de schil in de boon en verteren daar de eiwitten. Deze fermentatie start al vrij snel. Goed is te zien dat de bacteriën ook op de gerst groeien. Gerst is een interessant en tegenwoordig ondergewaardeerd graan maar deze bacteriën zijn er dol op.