Tyrosine

Er zit ca 0,28 g Tyrosine in 50 gram Natto

TYROSINE
Tyrosine behoort tot de voorwaardelijk essentiële aminozuren, wat betekent dat het in ons lichaam kan worden gemaakt of via de voeding kan worden verkregen.

De belangrijkste rol van Tyrosine is de productie van hormonen en neurotransmitters . Het speelt een belangrijke rol bij de productie van schildklierhormoon, waardoor het belangrijk is bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het zuurstofgebruik en de stofwisseling. Tyrosine wordt ook beschouwd als een antioxidant vanwege het vermogen om vrije radicalen te binden die schade aan de cellen kunnen veroorzaken. Er zijn verschillende tekenen en symptomen die kunnen wijzen op een tyrosinetekort, waaronder depressie, hypothyreoïdie (te weinig schildklierhormonen), lage bloeddruk, rustelozebenensyndroom, lage lichaamstemperatuur, gebrek aan concentratie en slecht geheugen. De beste voedingsbronnen zijn amandelen, avocado-kip, vis, ei, zuivelproducten, bananen, pompoen- en sesamzaad, gefermenteerd voedsel, haver en bonen.

Tyrosine wordt op een bepaald moment in het fermenteerproces zichtbaar als kleine witte korreltjes. Door sommige mensen wordt dit aangezien voor een schimmel maar dat is absoluut niet geval. Het ontstaan van tyrosine is te vergelijken met de kristallen die je soms op oude kaas ziet. De witte puntjes in kaas zijn eveneens eiwitkristallen. Deze ontstaan na 8-10 maanden rijpen. Tijdens de rijping komen aminozuren en calcium vrij die de eiwitkristallen vormen. In feite gebeurt bij de fermentatie van natto het zelfde.