Veranderingen op komst.

Ondanks bovenstaande aankondiging hoeft u als klant niet bang te zijn dat Nattodan gaat stoppen met het produceren en distribueren van natto. Per 1 januari 2023 bestaat Nattodan 10 jaar. En met heel veel plezier hebben we de afgelopen jaren natto voor u gemaakt. Toen we in 2013 begonnen met een door ons zelf omgebouwde IKEA kast kon niemand bevroeden dat we daarna een trouwe en vooral tevreden klantenkring zouden opbouwen. Nog steeds hebben we klanten die al vanaf 2013 de natto bij ons kopen. Voor ons is dit een bevestiging dat de natto van goede kwaliteit is.

Wat gaat er veranderen?
Ten eerste gaat onze productreeks veranderen. Uiteraard blijven we de gewone “glutenvrije” natto en natto met gerst verkopen. De Japanse natto verdwijnt. Doordat onze importeur geen kleine natto bonen meer importeert (er is te weinig vraag naar en in de omringende landen is het evenmin beschikbaar) wordt dit product niet meer geleverd. Wel kijken we of zelf importeren uit China loont. Voorwaarde is echter dat het biologisch gecertificeerde bonen zijn.
Na de vakantie wordt het product natto met quinoa toegevoegd. We willen in de loop van de tijd een geheel nieuwe lijn van gezonde combinaties met natto gaan opzetten.

Ten tweede gaat de verpakking en het etiket veranderen. Hoewel onze klanten gewend waren aan de verpakkingen van 300 gram natto hebben we besloten om deze verpakking te vervangen door een compacter en iets hoger formaat. De nieuwe verpakking is rechthoekig met afgeronde hoeken en gaat 200 gram bevatten. Verder heeft het deksel een zogenaamde tamper-evident (verzegelde) sluiting. De tamper-evident sluiting geeft de klant een extra garantie dat de verpakking niet eerder geopend is.

Waarom deze wijziging?
Dat is het gevolg van 2 zaken. Uit onderzoek blijkt dat het proces van fermenteren in dit formaat gelijkmatiger plaats vindt en daardoor een beter eindresultaat geeft. Onze ervaring is bovendien dat het product door de luchtdichte afsluiting langer is te bewaren. Ook de etiketten krijgen een moderner uiterlijk zoals u in winkel kunt zien. De grootste winst is echter dat de broedoven efficiënter kan worden gevuld. Op dit moment is een opdracht verstrekt voor een 600 liter incubator die specifiek voor het maken van natto geschikt is. Deze incubator is in staat om in één productie batch ca. 100 kg natto te produceren en is volledig automatisch met de mogelijkheid om op afstand in te grijpen als dat nodig mocht zijn.

Alle nieuwe producten worden in de loop van de tijd aan de winkel toegevoegd. Wat tevens verandert zijn de te bestellen hoeveelheden. In de huidige praktijk zien we dat er bij bepaalde aantallen geen efficiënte vulling mogelijk is van de transportcontainer. In deze gevallen zijn de containers vaak ten dele gevuld en moeten te veel luchtzakjes worden toegevoegd. Een belangrijk streven van Nattodan is om de beschikbare grondstoffen efficiënter te gebruiken. Na de vakantie kunnen er daarom alleen vaste staffels worden besteld die beter aansluiten bij de beschikbare ruimte in de transportcontainers. Voor nieuwe klanten die natto willen proberen komt er een mogelijkheid de producten tegen een gereduceerd tarief te bestellen.

We zullen iedereen zo goed mogelijk op de hoogte houden.
Team Nattodan