Vitamine K2

Hieronder een korte lijst met vitamine K2 – rijke voedingsmiddelen die u kunt gebruiken om gezonde en heerlijke maaltijden te bereiden. Vitamine K2 wordt aangeduid met MK (Menaquinonen) en vitamine K1 met FK (Fylaquinone). Binnen de vitamine K2 familie komen diverse varianten voor die aangeduid worden met MK4 tot en met  MK10. De onderstaande tabel houdt geen rekening met de hoeveelheden van de diverse varianten.  Zo is bijvoorbeeld MK9 dominant bij gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir. De voornaamste varianten zijn aangegeven.

 • Ghee: (geklaarde boter, van gras gevoerde dieren) 15 microgram / 100g (MK4)
 • Kip: 13,6-31,6 microgram / 100 g         (MK4)
 • Varkensvlees: 0,2-9,9 microgram / 100 g       (MK4)
 • Rundvlees: 1,1-9,3 microgram / 100 g        (MK4)
 • Eidooiers: 15,5 microgram / 100 g  (MK4)
 • Salami: 9 microgram / 100 g     (MK4)
 • Volle melk: 0.8-1.0       (MK4 ,MK5,MK6,MK7,MK8,MK9)
 • Kefir: 1.0 – 40.0 / 100 g        (MK6,MK7,MK8,MK9,MK10) *
 • Kaas:  4,7-10,2 microgram / 100 g       (MK6,MK7,MK8,MK9,MK10)
 • Zuurkool: 0,4 microgram / 100 g       (MK4 ,MK5,MK6,MK7,MK8,MK9)
 • Natto (gefermenteerde sojabonen): 939-998 microgram / 100 g (MK7)

  *Kefir is een zgn.  mesofiele fermentatie (fermenteert op kamertemperatuur)

  Hieronder een kort gedeelte uit de blog van Melchior Meijer die een en ander uitlegt over de varianten van vitamine K2.

  “… K2 komt in meerdere vormen. De belangrijkste zijn MK4 en de zogenoemde langketenige MK’s, zoals MK7. Het cijfer staat voor het aantal onverzadigde koolstof-prenyl eenheden in de staart. De variant die in dieren wordt gevormd uit K1 is MK4. Van MK4 moet je als mens behoorlijk veel (milligrammen) binnenkrijgen voor het in staat is de diverse eiwitten die we hebben genoemd te activeren.
  De langketenige MK’s zijn daarentegen het product van fermentatieprocessen. Bepaalde bacteriën maken ze aan, waardoor met name sommige gefermenteerde voedingsmiddelen er erg rijk aan zijn. We noemden al Goudse kaas. Of de melk die ervoor wordt gebruikt nu van grasgevoerde koeien komt of niet, er zit veel K2 in (met name MK8 en MK9), omdat de bacteriën die nodig zijn om de kaas te maken per definitie menaquinon produceren. Het voedingsmiddel met de hoogste concentratie K2, in de vorm van MK7, is natto, een gefermenteerd sojaproduct dat populair is in bepaalde delen van Japan. De bacterie Bacillus subtilis natto geeft natto een K2-concentratie van wel 1100 microgram per 100 gram …

  De MK- en FK-gehaltes van veel voedselproducten zijn echter onbekend. Van de 30 databases met nationale voedingssamenstellingen die bekend zijn, bevatten slechts 7 het vitamine K-gehalte van afzonderlijke voedingsmiddelen. Van deze 7, 2 (Verenigd Koninkrijk en Duitsland) worden FK-concentraties alleen vermeld, 1 land (Finland) rapporteert totale vitamine K, en 3 (Denemarken, Zweden en Canada) geven niet aan of MK’s zijn opgenomen in de waarden voor vitamine K. Voor zover ons bekend is de enige database die MK-gegevens levert afkomstig uit de Verenigde Staten. Het MK-4-gehalte van 273 voedingsmiddelen in de USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 25 ( PMC3941825) worden gepubliceerd als onderdeel van een doorlopende samenwerking tussen de Tufts University en de USDA, waarin voedingsmiddelen die zijn verkregen uit het National Food and Nutrient Analysis Program worden geanalyseerd op FK, dihydrophylloquinone en MK-4 ( PMC3941825 ). Deze waarden omvatten MK-4-gehalte in melk, zuivelproducten en verschillende soorten vlees; de gegevens zijn echter niet volledig en omvatten geen andere MK-varianten. Het ontbreken van uitgebreide gegevens over FK en MK-voedsel in nationale databases beperkt het vermogen van wetenschappers om op betrouwbare wijze verbanden te leggen tussen vitamine K-inname en gezondheid. Bovendien liggen regionale verschillen in voedselproductiepraktijken en voedingsconsumptiepatronen ten grondslag aan de noodzaak van het ontwikkelen van nationale databases voor het MK-voedselbestand.