Prijsvergelijking

Prijsvergelijking nattō met supplementen vitamine K2 en nattokinase

Voedingssupplementen zijn tabletten, poeders, druppels of drankjes die de dagelijkse voeding kunnen aanvullen. Ze bevatten bepaalde stoffen die naar verluid goed zijn voor ons lichaam. Onder normale omstandigheden krijgen we deze stoffen in Nederland in voldoende mate binnen via onze voeding. Soms kan een aanvulling in de vorm van een supplement zinvol zijn. Er zijn allerlei soorten. Voedingssupplementen kunnen stoffen bevatten zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen en allerlei extracten.
bron: Consumentenbond

Supplementen gebruik je als aanvulling op het voedsel en niet als vervanging. Dit is een opvallend verschil met nattō . Nattō is voedsel. En eigenlijk moet je het een supervoeding noemen door de grote hoeveelheid voedingsstoffen waarvan er verschillende niet te vinden zijn in ons normale eten.
Nattō bezit 18 waardevolle aminozuren. In vergelijking met normale sojabonen is nattō rijker aan proteïnen en vezels. Je treft er dubbel zoveel calcium en vitamine E aan en ook nog veel kalium, vitamine B en vitamine K2.
Maar behalve voeding is nattō eigenlijk ook een supplement. Nattō is zelfs de basis voor enkele bekende supplementen. Zo worden nattokinase – een enzym dat bloedstolsels oplost en bloedplaatjes gladder maakt – én vitamine K2 uit nattō geëxtraheerd. Een prijsvergelijking is daardoor uiteraard eenvoudiger.

Een onderzoek leert  dat de prijs van vitamine K2 in een capsule van 90 mcg tot 120 mcg uitkomt op 30 tot 60 eurocent. De prijs van een vergelijkbare hoeveelheid vitamine K2 uit een doos nattō van Nattodan (300 gr is 3600 mcg vitamine K2)  is 18 á 19 eurocent.

De prijs van nattokinase supplementen ligt tussen de 40 en 60 eurocent per 2000 FU. Nattō van Nattodan bevat minimaal 40 FU per gram. Met een dosis nattō  van 45 gram krijgt u behalve vitamine K2 tevens een hoeveelheid nattokinase binnen van 1800 FU en dat beide voor de prijs van rond de 20 eurocent.

Let op! De “Japan NattoKinase Association” waarschuwt dat veel van de nattokinase-supplementen niet of onvoldoende werkzaam zijn. Nattō daarentegen kent de sterkste werking als het om het fibrine oplossend vermogen gaat.

Voor een bedrag van ongeveer 20 eurocent krijg je buiten vitamine K2 en nattokinase ook nog goed opneembare eiwitten , kalium, magnesium, ijzer, vitamine C en E binnen. Een goede reden om nattō te (blijven) eten waarbij Nattodan zorg draagt voor een goede kwaliteit nattō .

Echter één opmerking is nog op zijn plaats. Hoewel sommige mensen reeds na enkele weken een merkbare verbetering voelen – ze krijgen meer energie en voelen zich gezonder – is het positieve effect van vitamine K2 voor bloedvaten en botten vooral een zaak van lange adem. Na ongeveer 2 jaar blijken de effecten goed meetbaar te zijn. Nattō dient men daarom dagelijks te eten om het maximale effect te bereiken.

Prijsvergelijking nattō van Nattodan, Ekoplaza en Japanse toko


De inhoud van onderstaande leveranciers verschilt. Nattodan levert een doos met 300 gram, Ekoplaza (producent de Hobbit) een doos met 150 gram, de Japanse toko meestal 2 of 3 doosjes met 45 tot 50 gram.

Gemiddelde prijs nattō per 100 gram.

Nattodan                      € 1,95 (Glutenvrije nattō,  bij afhalen en minimale afname van 14 stuks)
Ekoplaza (hobbit)     € 2,06 ( Excl. verzendkosten)
Japanse toko               € 1,99 (Uitsluitend verkrijgbaar in de grote plaatsen en altijd diepgevroren)

Wij zijn het enige bedrijf in Europa dat nattō met gerst maakt. De nattō met gerst is iets duurder omdat de bereiding complexer is en meer tijd in beslag neemt. Toch vallen ook hier de prijzen reuze mee.  Voor die prijs krijgt U gegarandeerde hoeveelheden vitamine K2 en nattokinase én de zekerheid dat de nattō vers is. Bij verzending komen de kosten van een EPS (piepschuim) container, gelpack(s) en verzendkosten hier nog bij. Deze speciale container voorzien van een diepvries gelpack is bij het verzenden een noodzakelijke voorwaarde.

In het algemeen geldt:  Hoe groter de bestelling, hoe voordeliger het voor u is. Nattō is overigens na invriezen tenminste een half jaar houdbaar.
Tenslotte en zeker niet onbelangrijk: U krijgt uw nattō netjes thuis gestuurd. Een reis naar Amsterdam of Rotterdam zou in de meeste gevallen aanzienlijk meer kosten.